Vrouwelijkheid Blootgelegd: Première Unbeschreiblich Weiblich
Stagiaire Jantine was maandag 6 november aanwezig bij de premiere van Unbeschreiblich weiblich.
Maandag 6 november was ik aanwezig bij de première van Saskia Noort, Stella Bergsma en de Flaming Vulva’s met Unbeschreiblich Weiblich. Een voorstelling waar ik zelf niet naartoe was gegaan als ik niet de kans had gekregen vanuit mijn stage, maar uiteindelijk een ervaring was die ik niet had willen missen.
Vrouwelijkheid ontleed
De vraag 'Wat definieert een vrouw?' staat centraal in de voorstelling van Saskia Noort en Stella Bergsma. Stella opent sterk door te benoemen welk commentaar de maatschappij levert op het uiterlijk van vrouwen - kortweg, zo ongeveer alles. “Je bent te dik, je bent te dun. Je borsten zijn te groot, je borsten zijn te klein” en ga maar zo door.
Ouderschap en levenskeuzes belicht
Saskia benadrukt juist dat vrouwen meer zijn dan hun uiterlijk. Voor velen is het ouderschap van groot belang, ondanks de uitdagingen die het met zich meebrengt. Het is belangrijk om kinderen hun eigen weg te laten gaan en niet te veel te pushen of te verwennen, aangezien ze uiteindelijk zelf weer op hun pootjes terechtkomen. “Ze zag er uit als Britney Spears op haar slechtste moment” was een opmerking van Saskia over haar dochter, wat daarna commentaar kreeg van haar dochter die onderdeel is van de band. De muziek van de band Flaming Vulva’s vormt een prachtige toevoeging aan de voorstelling, met nummers die aansluiten bij de voorgelezen teksten.
Ben ik wel fuckable?
Het vervolg van de show belicht het opnieuw betreden van de dating scene als veertigplusser. Hoe voel jij je nog sexy? Hoe ontmoet je nieuwe mensen? Wat zijn je doelen in het daten? Ben je wel fuckable na je veertigste? En, oh, hoe erg zijn Tinder of dating apps in het algemeen. Tijdens deze onderwerpen werd er zowel aandachtig geluisterd als keihard gelachen.
Geen taboe
Een ander belangrijk maar vaak ‘verborgen’ onderwerp dat wordt behandeld, is seksueel geweld. Het is iets dat meer vrouwen hebben meegemaakt dan men denkt, maar het wordt vaak gezien als iets om je voor te schamen en absoluut niet openbaar te maken. Het is juist van groot belang dat dit onderwerp openlijk wordt besproken en dat er geen taboe of schaamte meer aan vast zit.
Wat ik bijzonder waardeerde was de mogelijkheid voor iedereen om op elke moment de zaal te verlaten voor of tijdens dit gevoelige onderwerp en desgewenst later terug te komen.
Afsluiting
Als afsluiting van de voorstellig benoemde iedereen op het podium wat ze waarderen aan vrouw-zijn. Een prachtig gebaar dat, ondanks alles wat in de voorstelling is besproken, benadrukt dat je jezelf nog steeds mag en moet liefhebben. Zelf moesten wij als publiek ook meedoen, allemaal staan en gezamenlijk riepen wij mee.
Hoewel de gehele voorstelling meer gericht is op vrouwen van dezelfde leeftijd als Saskia en Stella, vond ik als begin twintiger het toch buitengewoon boeiend om deze bij te wonen. Daarom zeg ik dan ook dat je deze voorstelling echt niet mag missen! Vrouw, man, oud of jong het maakt niet uit, deze voorstelling is voor iedereen belangrijk om een keer gezien hebben.